Mark van Praagh (1957), beeldend kunstenaar, Atelier in Hilversum

De diversiteit in gender is eindeloos groot en niet te vangen in typisch manlijk of vrouwelijk

Ik ben en voel me echt ‘man’, maar vaak merk ik dat ik wat men ‘manlijk’ of ‘vrouwelijk’ noemt niet altijd herken bij mijzelf. Buiten de biologische verschillen weet ik niet goed wat typisch manlijk of wat vrouwelijk is. Misschien dat ik daarom de genderidentiteit in deze serie niet nadrukkelijk wilde verbeelden, want de diversiteit in gender is eindeloos groot.
De gezichten lijken op elkaar maar er zijn ook verschillend als je goed kijkt. Ze zijn zich zelf en uniek en niet wat men typisch manlijk of vrouwelijk noemt.
Ze zijn geschilderd op houtpaneel waarbij ik de olieverf dun opbreng en in het hout wrijf, zodat de houtnerven zichtbaar blijven, alsof je onder de huid kijkt…

Het atelier van Mark is een professioneel geoutilleerde werk-, expositie- en cursusruimte. Hij is schilder en graficus, in 1981 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. Zijn werk, regelmatig op exposities in binnen- en buitenland te zien. Er zijn series van bomen, architectuur, mensen en (onleesbare, kalligrafische) brieven. Verder maakt Mark ook objecten van strandhout. Naast zijn vrije werk maakt hij portretten in opdracht.
Mark verzorgt lessen, cursussen en workshops in eigen atelier en elders in binnen- en buitenland: workshops voor bedrijven, lessen aan centra voor kunsteducatie en scholen en gastdocentschappen in het kunstonderwijs.

Meer informatie, zie: www.markvanpraagh.nl

Mark van Praagh, Double Take V; olieverf op hout, 40 x 61 cm Mark van Praagh, Double Take VII, olieverf op hout, 40 x 61 cm Mark van Praagh, olieverf op hout, 61 x 61 cm Mark van Praagh, Open en Dicht I, olie op hout, 75 x 61 cm Mark van Praagh, Double Take II, olie op hout, 40 x 61 cm Mark van Praagh, Double Take III, olie op hout, 40 x 61 cm

Uit de serie “Double Take”, olieverf op houtpaneel Uit de serie “Open en Dicht”, olieverf op hout paneel