Johan van Walsem, fotograaf, kunstenaar en ondernemer, Utrecht

Fotograferen is mijn leven en alle aspecten van mijn leven hebben hun invloed op hoe ik functioneer en omgekeerd. Fotografie is onlosmakelijk verbonden met hoe ik mij voel, waar ik aan denk en wie ik tegenkom. De uitdaging is voor mij overgave. Juist in overgave aan dat wat er toch al is ligt mijn vrijheid. Alle ideeën zitten al in mijn hoofd, het is alleen de kunst om mezelf toegang te geven tot die ideeën. Daarbij moet ik mijn angst over resultaten en mijn onzekerheid over mijn kwaliteiten loslaten.

Beschrijving werk

In Rebirth reflecteer ik op de transformaties van de mens, van kind naar puber naar volwassen. In de huidige samenleving ontbreken initiatie rituelen, waardoor de transformaties moeizaam en eenzaam verlopen. Worden we eigenlijk wel volwassen? En wat betekent dat dan? En hoe gaan we met het kwetsbare kind in onszelf om?

Visie op het thema

Het vieren van seksuele diversiteit en genderdiversiteit staat voor mij gelijk aan het vieren van vrijheid. We worden geboren in een instituut dat gezin heet, waar we onze waarden en normen opgelegd krijgen. Daar moeten we van los breken. Dat losbreken geeft ons vrijheid en die vrijheid vier ik.

Foto Johan

Birth%2003 Birth%2005 Birth%2000