Izaak P Slagt (1967) werkt 15 jaar als fotokunstenaar met een grote liefde voor het fotograferen van mensen, het vastleggen van hun expressies en emoties, maar vooral de gevoelens die onder de oppervlakte liggen. Daarin gaat hij niet voorbij aan zijn eigen gevoelens; die zijn zichtbaar in zijn werk. Zijn stijl is contrastrijk, vaak donker en met een sfeer die de gevoelens van de geportretteerde persoon versterkt.

Confusion of the Struggle toont fundamentele verwarring over identiteit tijdens de overgang van man naar vrouw. Wat voor niemandsland doorkruist iemand onderweg naar een andere genderidentiteit? Hoe is het om in een lichaam te leven dat verandert door hormonen, maar nog niet geopereerd is? Izaak P. Slagt maakt met deze fotoserie de zoektocht voelbaar van Lisa, een transgender onderweg naar een leven als vrouw. Het verwarrende tussenstadium waarin haar lichaam zich bevindt staat symbool voor de verwarring van de gendertransitie en het identiteitsontwikkelingsproces als geheel. Op deze bijzondere serie naaktportretten is haar angst, verwarring, frustratie en blijdschap te lezen. De nadruk ligt niet op het hybride lichaam maar op de emotie van deze vrouw op weg naar haar nieuwe toekomst. Lisa wil met haar openheid in deze fotoserie bijdragen aan een beter begrip en meer respect voor transgenders.

Celebrating Sexual and Gender Diversity

Dit festival staat voor de vrijheid om je te verbinden met elkaar, ongeacht sekse en gender. Maar ook voor de vrijheid om je te verbinden met de mooiste versie van jezelf. En om die te laten zien. In volle glorie.

Wat gebeurt er als je de mooiste versie van jezelf niet kunt vinden in alle verwachtingen die je omgeving en je biologie je hebben opgelegd? Wat als je je werkelijke gender moet veroveren op een knellend lichaam en een sceptische omgeving? Deze fotoserie maakt dit proces van verovering voelbaar.

Model: Lisa van Ginneken

Bekijk de hele serie op: izaakpslagt.smugmug.com

Alive (in darkness or light) 01